Historiek

Wereldhave werd opgericht in 1930. De belangrijkste activiteit was destijds het bouwen en exploiteren van residentieel vastgoed in Rotterdam. In de vroege jaren '60 van vorige eeuw breidde Wereldhave zijn activiteiten uit naar andere steden in Nederland. Rond 1971 focusten de activiteiten vooral op investeringen en minder op bouw en ontwikkeling en evolueerde Wereldhave van vastgoedbedrijf naar beleggingsinstelling met bijhorende fiskale status.

De eerste buitenlandse investering werd in 1975 in Frankrijk gedaan, vervolgens België in 1976, Duitsland in 1977 en het Verenigd Koninkrijk in 1978. Wereldhave deed in 1978 ook zijn eerste investering in de Verenigde Staten. Al deze investeringen groeiden aan in de volgende jaren. Tijdens de tweede helft van 1988, werd er een grote uitbreiding verwezenlijkt in het Verenigd Koninkrijk met de overname van het Britse Peachey Property Corporation Plc. Tevens werd in dat jaar een eerste investering in Spanje gedaan. De investeringen in Duitsland werden in 1993 en 1998 verkocht.

Sinds 2012 onderging het bedrijf een drastische transformatie. Van een vastgoedinvesteerder in zeven landen in 5 verschillende domeinen van vastgoed, naar een gespecialiseerde investeerder in middelgrote winkelcentra in 4 landen in noordwest Continentaal Europa. De investeringen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werden begin 2013 verkocht. De hele Spaanse portfolio werd verkocht in 2014 en op 31 juli 2015 verkondigde Wereldhave dat het zou stoppen met zijn investeringen en ontwikkelingen in Franse kantoren. Nieuwe winkelcentra werden aangekocht in 2014 en 2015 in Nederland, Frankrijk en België. Na het afrondenden van verschillende transacties, bestaat 95% van onze portefeuille in België, Frankrijk en Nederland uit retail assets en 5% uit kantoren. Dit duidelijke profiel valt binnen Wereldhaves ambitie om Europa's leidende speler te zijn in middelgrote winkelcentra.